Home » Diensten » Verhalenverteller

Verhalenverteller

Verhalen zijn zo oud als de mensheid. Ze brengen verzonnen en echte gebeurtenissen over die de toehoorder, lezer of kijker vermaken, informeren en aanzetten tot denken.

Verhalen komen tot ons via beeld, geluid, tekst, muziek of combinaties daarvan. Verhalen kunnen helend zijn. Ze zijn overal en we vertellen ze zelf, dag in dag uit. Ieder mens is een vat vol verhalen.

Een bekend Afrikaans spreekwoord luidt:

“Als er een mens sterft, brandt er een bibliotheek af.”

Ik gebruik indien nodig het verhalen vertellen in mijn coachingswerk. Als iemand met een probleem te kampen heeft of dat zo ervaart, kijken we samen naar het systeem.

De persoon is niet het probleem, maar we gaan op zoek naar de oorzaak van het probleem binnen het systeem. Daarnaast gaan we samen op zoek naar oplossingen voor het probleem en de relatie binnen het systeem.

Ik gebruik niet alleen verhalen bij het coachen, maar ook tekenen. Soms hebben zowel kinderen als volwassen geen woorden om situaties aan te duiden, maar kunnen ze deze wel foutloos in beelden vertalen.

Ik pas toe wat de persoon op dat moment nodig heeft in zijn healingproces! Ieder mens is uniek en geen methode is op iedereen toe te passen!

Nericha Marchena verhalenverteller

Ik ben een kleurrijk persoon en probeer dit ook in mijn verhalen tot uiting te brengen.

 

Verhalen van overal

Mijn verhalen komen uit alle werelddelen. Eén deel van mijn repetoire bestaat uit Kompa Nanzi-verhalen, slavenverhalen en Afrikaanse verhalen. Het zijn bestaande of zelf geschreven verhalen met een Afro-Caribische achtergrond.

Mijn eerste Nanzi-verhaal ken ik van mijn oma. De spin Kompa Nanzi (dit betekent: meneer Nanzi), is iedereen altijd te slim af. De Nanzi-verhalen zijn vanuit West-Afrika door de slaven meegenomen naar de Nederlandse Antillen, Suriname, Amerika en het Caribische gebied.

Op Curaçao draaien Nanzi-verhalen veelal om eten. Eten was namelijk erg belangrijk voor de arme slaven.

Mijn uitdaging is om keer op keer het publiek in mijn verhalen mee te nemen, en hen te verrijken met een stukje verhaalbeleving.

Ik vertel verhalen aan jongeren en volwassenen in opdracht bij feesten en partijen, verjaardagen, festivals, voor bedrijven, bibliotheken en scholen.